Beleggen in grondstoffen ETFs: de slimme keuze voor een divers beleggingsportfolio

Grondstoffen zijn een belangrijk onderdeel van onze economie en ze spelen een cruciale rol in onze dagelijkse levens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel beleggers geïnteresseerd zijn in het beleggen in grondstoffen. Eén manier om dat te doen is door middel van ETF’s, of Exchange Traded Funds. In dit artikel gaan we dieper in op wat grondstoffen ETF’s zijn, hoe ze werken en waarom ze interessant kunnen zijn voor beleggers.

“Beleggen in grondstoffen ETF’s kan een goede manier zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar grondstoffen en de diversificatie van uw beleggingsportefeuille.”

Wat zijn Grondstoffen ETF’s?

Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en dat een index volgt. Een grondstoffen ETF is een ETF die specifiek gericht is op grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld goud, zilver, olie, gas, koper, tarwe, maïs, suiker en andere grondstoffen omvatten. Grondstoffen ETF’s zijn een manier om te beleggen in grondstoffen zonder dat je daadwerkelijk fysieke grondstoffen hoeft te kopen.

Hoe werken Grondstoffen ETF’s?

Grondstoffen ETF’s werken op dezelfde manier als andere ETF’s. Ze volgen een bepaalde index en de waarde van het ETF wordt bepaald door de waarde van de index. Als de waarde van de index stijgt, stijgt de waarde van het ETF en vice versa. De index kan bijvoorbeeld bestaan uit een mandje van grondstoffen of uit één specifieke grondstof. Het ETF kan fysieke grondstoffen bezitten of beleggen in termijncontracten.

Beleggen in grondstoffen etfs

Waarom beleggen in Grondstoffen ETF’s?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in grondstoffen ETF’s interessant kan zijn voor beleggers. Ten eerste bieden grondstoffen ETF’s diversificatie. Grondstoffen hebben vaak een lage correlatie met andere beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties, waardoor ze een goede manier kunnen zijn om een portefeuille te diversifiëren.

Ten tweede kunnen grondstoffen ETF’s een goede manier zijn om te profiteren van inflatie. Grondstoffen hebben vaak een hoge inflatiebescherming omdat de prijzen van grondstoffen vaak stijgen wanneer de inflatie stijgt.

Beleggen in grondstoffen ETFs kan een goede manier zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar grondstoffen, zoals metalen en olie, die nodig zijn voor de productie van elektronica en andere producten.

Ten derde kunnen grondstoffen ETF’s een goede manier zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar grondstoffen in opkomende markten. Opkomende markten hebben vaak een groeiende vraag naar grondstoffen, waardoor de prijzen van grondstoffen kunnen stijgen.

Risico’s van Grondstoffen ETF’s

Hoewel grondstoffen ETF’s verschillende voordelen bieden, zijn er ook risico’s aan verbonden. Ten eerste kunnen de prijzen van grondstoffen volatiel zijn en kunnen ze snel veranderen. Dit kan leiden tot grote schommelingen in de waarde van het ETF.

Ten tweede zijn grondstoffen ETF’s gevoelig voor geopolitieke risico’s. Een politieke crisis of een natuurramp in een land dat veel grondstoffen produceert, kan leiden tot een daling van de waarde van het ETF.

Ten derde zijn grondstoffen ETF’s gevoelig voor valutarisico’s. Als een grondstoffen ETF belegt in grondstoffen die in een andere valuta dan de euro verhandeld worden, kan de waarde van het ETF beïnvloed worden door veranderingen in de wisselkoers.

Welke Grondstoffen ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende grondstoffen ETF’s beschikbaar op de beurs. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire grondstoffen ETF’s:

 • SPDR Gold Shares (GLD): Dit ETF belegt in fysiek goud en volgt de prijs van goud.
 • iShares Silver Trust (SLV): Dit ETF belegt in fysiek zilver en volgt de prijs van zilver.
 • United States Oil Fund (USO): Dit ETF belegt in termijncontracten voor ruwe olie en volgt de prijs van olie.
 • Invesco DB Agriculture Fund (DBA): Dit ETF belegt in termijncontracten voor landbouwgrondstoffen, zoals maïs, tarwe en suiker.
 • iPath Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN (JJC): Dit ETF belegt in termijncontracten voor koper en volgt de prijs van koper.

Beleggen in grondstoffen met ETFs

Hoe kies je een Grondstoffen ETF?

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in grondstoffen ETF’s, is het belangrijk om een ETF te kiezen die past bij jouw beleggingsdoelen en risicobereidheid. Hieronder vind je enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van een grondstoffen ETF:

 • Type grondstof: Bedenk welke grondstoffen je wilt beleggen in en zoek een ETF die belegt in die grondstoffen.
 • Kosten: Vergelijk de kosten van verschillende ETF’s voordat je een keuze maakt. Kijk naar de jaarlijkse kostenratio (expense ratio) en eventuele andere kosten, zoals aan- en verkoopkosten.
 • Liquiditeit: Kies een ETF die voldoende liquide is, zodat je gemakkelijk kunt kopen en verkopen.
 • Track record: Bekijk het track record van het ETF en kijk hoe het presteert ten opzichte van de index.

Hoe koop je Grondstoffen ETF’s?

Als je eenmaal een grondstoffen ETF hebt gekozen, kun je het etf kopen via een broker of bank. Hieronder vind je enkele stappen om te volgen bij het kopen van een grondstoffen ETF:

 • Open een effectenrekening bij een broker of bank.
 • Zoek het ticker symbool van het ETF op.
 • Plaats een kooporder voor het ETF via de broker of bank.

Grondstoffen ETF’s bieden beleggers een manier om te beleggen in grondstoffen zonder daadwerkelijk fysieke grondstoffen te kopen. Ze bieden diversificatie, inflatiebescherming en kunnen profiteren van de groeiende vraag naar grondstoffen in opkomende markten. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden, zoals volatiliteit, geopolitieke risico’s en valutarisico’s. Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in grondstoffen ETF’s, is het belangrijk om een ETF te kiezen die past bij jouw beleggingsdoelen en risicobereidheid.

Leave a Comment