Beleggen in derivaten: alles wat je moet weten om succesvol te investeren

Beleggen in derivaten kan een interessante manier zijn om geld te verdienen op de beurs. Maar wat zijn derivaten precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over beleggen in derivaten.

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn financiële instrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander financieel instrument. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel, obligatie, grondstof of valuta zijn. Derivaten worden verhandeld op de derivatenmarkt en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het afdekken van risico’s of het speculeren op koersbewegingen.

Soorten derivaten

Er zijn verschillende soorten derivaten, zoals opties, futures, swaps en forwards. Hieronder leggen we kort uit wat deze derivaten inhouden:

Opties

Een optie is het recht om een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs en op een bepaald tijdstip. Er zijn twee soorten opties: call opties en put opties. Een call optie geeft het recht om de onderliggende waarde te kopen, terwijl een put optie het recht geeft om de onderliggende waarde te verkopen.

Futures

Een future is een contract waarbij twee partijen afspreken om op een bepaald tijdstip in de toekomst een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Beleggen in derivaten is een vorm van beleggen waarbij de belegger niet de onderliggende waarde koopt, maar een contract afsluit waarbij hij speculeert op de waardeverandering van de onderliggende waarde.

Swaps

Een swap is een overeenkomst tussen twee partijen om op een bepaald tijdstip in de toekomst van financiële stromen te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld een vaste rente tegen een variabele rente zijn.

Forwards

Een forward is een contract waarbij twee partijen afspreken om op een bepaald tijdstip in de toekomst een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het verschil tussen een forward en een future is dat een forward op maat gemaakt kan worden en niet op de beurs verhandeld wordt.

Beleggen in derivaten

Waarom beleggen in derivaten?

Beleggen in derivaten kan verschillende voordelen hebben. Zo bieden derivaten de mogelijkheid om risico’s af te dekken. Stel je hebt aandelen van een bedrijf en je bent bang dat de koers gaat dalen. Door een put optie te kopen kun je het verlies beperken als de koers inderdaad daalt.

Daarnaast bieden derivaten de mogelijkheid om te speculeren op koersbewegingen. Stel je denkt dat de koers van een aandeel gaat stijgen. Door een call optie te kopen kun je profiteren van deze stijging zonder de aandelen daadwerkelijk te kopen.

Risico’s van beleggen in derivaten

Beleggen in derivaten brengt ook risico’s met zich mee. Zo kunnen de koersen van derivaten sterk schommelen, waardoor je snel veel geld kunt verliezen. Daarnaast kunnen de contracten complex zijn en is het belangrijk om goed te begrijpen wat je koopt.

“Beleggen in derivaten is als het spelen van een spelletje schaken op een schaakbord dat voortdurend verandert.”

Een ander risico van beleggen in derivaten is het zogenaamde hefboomeffect. Bij derivaten kun je met een relatief kleine investering grote posities innemen. Dit betekent dat je winsten kunt maken die vele malen groter zijn dan je investering, maar ook dat je verliezen kunt maken die groter zijn dan je investering.

Derivatenhandel op de beurs

Derivaten worden verhandeld op de derivatenmarkt. Dit is een aparte markt naast de reguliere aandelenmarkt. Op de derivatenmarkt worden contracten verhandeld die betrekking hebben op de onderliggende waarde, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta.

De meeste derivaten worden verhandeld via de beurs. Op de beurs worden standaardcontracten verhandeld die aan bepaalde regels voldoen. Hierdoor is de handel transparant en zijn er duidelijke afspraken over de voorwaarden.

Beleggen in derivaten Verhoog uw rendement

Derivatenhandel buiten de beurs

Naast de beurs bestaat er ook een OTC-markt (over-the-counter) voor derivaten. Hier worden contracten op maat gemaakt tussen twee partijen. Deze contracten zijn niet gestandaardiseerd en worden niet op de beurs verhandeld. Hierdoor is de handel minder transparant en zijn er geen duidelijke afspraken over de voorwaarden.

Derivaten en belastingen

Als je belegt in derivaten moet je rekening houden met belastingen. In Nederland worden derivaten belast in box 3, het vermogen. Dit betekent dat je over de waarde van de derivaten belasting moet betalen, ook als je de derivaten nog niet hebt verkocht.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de heffing van dividendbelasting. Als je bijvoorbeeld aandelen hebt gekocht via een future, dan moet je ook dividendbelasting betalen over de uitgekeerde dividenden.

Voor- en nadelen van beleggen in derivaten

Beleggen in derivaten heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Mogelijkheid om risico’s af te dekken
  • Mogelijkheid om te speculeren op koersbewegingen
  • Hoge hefboomwerking mogelijk
  • Mogelijkheid om te profiteren van dalende koersen

Nadelen

  • Hoge risico’s
  • Complexiteit van de contracten
  • Hefboomeffect kan leiden tot grote verliezen
  • Belastingen

Derivaten handelen Succesvol beleggen

Tips voor beleggen in derivaten

Als je wilt gaan beleggen in derivaten is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Begrijp wat je koopt

Het is belangrijk om goed te begrijpen wat je koopt. Lees de voorwaarden van het contract goed door en zorg dat je begrijpt welke risico’s eraan verbonden zijn.

2. Wees voorzichtig met hefboomwerking

Hefboomwerking kan leiden tot grote winsten, maar ook tot grote verliezen. Wees daarom voorzichtig met het innemen van grote posities.

3. Diversifieer

Spreid je beleggingen over verschillende derivaten en onderliggende waarden. Hiermee beperk je het risico van je portefeuille.

4. Bepaal je strategie

Bepaal van tevoren wat je doel is met je beleggingen. Wil je risico’s afdekken of juist profiteren van koersbewegingen? Bepaal je strategie en handel hier consequent naar.

5. Houd rekening met belastingen

Houd rekening met de belastingen die je moet betalen over je beleggingen in derivaten.

Beleggen in derivaten kan interessant zijn voor beleggers die op zoek zijn naar meer rendement en bereid zijn om meer risico te nemen. Derivaten bieden de mogelijkheid om risico’s af te dekken en te speculeren op koersbewegingen. Maar beleggen in derivaten brengt ook risico’s met zich mee en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Begrijp wat je koopt, wees voorzichtig met hefboomwerking en diversifieer je beleggingen.

Leave a Comment