Aegon beleggen en inkomstenbelasting: alles wat je moet weten!

Als je gaat beleggen bij Aegon, is het belangrijk om te weten wat de impact op je inkomstenbelasting kan zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van beleggen bij Aegon en hoe dit invloed kan hebben op je belastingaangifte.

Wat is Aegon?

Aegon is een Nederlandse financiële dienstverlener die zich richt op verzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Het bedrijf is opgericht in 1983 en heeft wereldwijd meer dan 28.000 werknemers. Als je wilt gaan beleggen bij Aegon, kun je kiezen uit verschillende beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen, indextrackers en individuele aandelen.

Beleggen bij Aegon en de belasting

Als je gaat beleggen bij Aegon, is het belangrijk om te weten welke belastingregels er van toepassing zijn. De belangrijkste belastingen waar je mee te maken krijgt zijn de vermogensbelasting en de inkomstenbelasting.

Aegon beleggen en inkomstenbelasting

Vermogensbelasting

Als je gaat beleggen bij Aegon, wordt het belegde vermogen gezien als onderdeel van je totale vermogen. Over je totale vermogen betaal je vermogensbelasting, wat momenteel een vast percentage van 1,2% is. Dit percentage geldt over het vermogen boven de vrijstelling, die voor 2021 €50.000 per persoon bedraagt.

Inkomstenbelasting

Naast de vermogensbelasting, krijg je ook te maken met de inkomstenbelasting. Als je winst maakt met beleggen bij Aegon, moet je hierover belasting betalen. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van het rendement dat je behaalt en je persoonlijke situatie.

Box 1, 2 en 3

Bij de inkomstenbelasting wordt onderscheid gemaakt tussen box 1, 2 en 3. Beleggen bij Aegon valt onder box 3, waarbij je belasting betaalt over je vermogen. Het belastingtarief dat je betaalt, is afhankelijk van de hoogte van je vermogen en kan oplopen tot 1,76%.

Belasting besparen met Aegon beleggen

Heffingsvrij vermogen

Bij box 3 heb je recht op een heffingsvrij vermogen, dit is een bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Voor 2021 bedraagt het heffingsvrij vermogen €50.000 per persoon. Dit betekent dat je pas belasting betaalt over het vermogen boven dit bedrag.

Hoeveel belasting betaal je over je beleggingen?

Als je gaat beleggen bij Aegon, is het belangrijk om te weten hoeveel belasting je over je beleggingen moet betalen. Het bedrag dat je betaalt, is afhankelijk van het rendement dat je behaalt en je persoonlijke situatie.

Rendement

Het rendement is de winst die je maakt met beleggen bij Aegon. Dit is het verschil tussen de waarde van je beleggingen bij aankoop en verkoop. Over dit rendement betaal je belasting.

Aegon beleggen en inkomstenbelasting win win situatie

Belastbaar rendement

Het belastbaar rendement wordt berekend door het rendement te verminderen met het heffingsvrij vermogen. Over het belastbaar rendement betaal je vervolgens belasting. Het belastingtarief dat je betaalt, is afhankelijk van de hoogte van je vermogen.

“Als je gaat beleggen bij Aegon, is het belangrijk om rekening te houden met de inkomstenbelasting.”

Belastingtarieven

De belastingtarieven bij box 3 lopen op naarmate je vermogen hoger wordt. Voor 2021 gelden de volgende tarieven:

  • Vermogen tot €50.000: 0,59%
  • Vermogen tussen €50.000 en €100.000: 1,40%
  • Vermogen tussen €100.000 en €1.000.000: 1,76%
  • Vermogen boven €1.000.000: 1,76%

Vrijstellingen

Naast het heffingsvrij vermogen, zijn er ook andere vrijstellingen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld vrijstelling krijgen voor groene beleggingen en durfkapitaal. Ook kun je bijvoorbeeld de vrijstelling voor schulden en bezittingen gebruiken.

Aegon beleggen slimme fiscale keuze

Aangifte inkomstenbelasting

Als je gaat beleggen bij Aegon, moet je dit opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Het is belangrijk om alle gegevens correct in te vullen, zodat je niet te veel of te weinig belasting betaalt.

Beleggen in fondsen

Als je gaat beleggen in fondsen bij Aegon, is het belangrijk om te weten wat de fiscale consequenties zijn. Bij beleggingsfondsen wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen fiscale en niet-fiscale beleggingsinstellingen.

Fiscale beleggingsinstellingen

Fiscale beleggingsinstellingen zijn instellingen die voldoen aan bepaalde fiscale eisen. Deze instellingen betalen geen vennootschapsbelasting en zijn verplicht om minimaal 90% van hun winst uit te keren aan de beleggers. Over deze uitkeringen betaal je vervolgens inkomstenbelasting.

Beleg slim met Aegon en belastingvoordeel

Niet-fiscale beleggingsinstellingen

Niet-fiscale beleggingsinstellingen betalen wel vennootschapsbelasting en keren geen winst uit aan de beleggers. Bij deze instellingen betaal je alleen inkomstenbelasting over het rendement dat je behaalt.

Dividendbelasting

Bij beleggen in fondsen krijg je ook te maken met dividendbelasting. Dit is een belasting die wordt geheven op de uitkering van dividend. Als Nederlands ingezetene heb je recht op teruggave van een deel van de dividendbelasting die je hebt betaald.

Beleggen in individuele aandelen

Als je gaat beleggen in individuele aandelen bij Aegon, is het belangrijk om te weten wat de fiscale consequenties zijn. Bij individuele aandelen krijg je te maken met de volgende belastingen:

  • Inkomstenbelasting over de winst die je maakt bij verkoop van de aandelen
  • Dividendbelasting over de uitkering van dividend

Aegon beleggen en belasting besparen

Verrekening van belasting

Als je in het buitenland belasting betaalt over je beleggingen, kun je deze belasting in sommige gevallen verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting. Dit kan bijvoorbeeld als er een belastingverdrag is tussen Nederland en het betreffende land.

Als je gaat beleggen bij Aegon, is het belangrijk om te weten wat de fiscale consequenties zijn. Je krijgt te maken met vermogensbelasting en inkomstenbelasting, waarbij het belastingtarief afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Het is belangrijk om alle gegevens correct in te vullen bij de aangifte inkomstenbelasting, zodat je niet te veel of te weinig belasting betaalt. Bij beleggen in fondsen en individuele aandelen krijg je te maken met verschillende belastingen en is het belangrijk om te weten wat de fiscale consequenties zijn.

Leave a Comment