Aandeel kopen tijdens beursgang: slimme zet of risicovol avontuur?

De beursgang van een bedrijf kan een spannende tijd zijn voor beleggers. Het is een kans om in te stappen bij een nieuw bedrijf voordat het bekend wordt en de aandelenkoers stijgt. Maar het kan ook een risicovolle onderneming zijn, omdat er weinig informatie beschikbaar is over het bedrijf en er nog geen track record is om op te vertrouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van het kopen van aandelen tijdens een beursgang en geven we u tips om te slagen.

Wat is een beursgang?

Een beursgang is het proces waarbij een bedrijf voor het eerst aandelen verkoopt aan het publiek. Dit wordt ook wel een Initial Public Offering (IPO) genoemd. Het bedrijf werkt samen met een investeringsbank om de aandelen te verkopen en de opbrengst te gebruiken om de groei van het bedrijf te financieren.

Waarom zou u aandelen kopen tijdens een beursgang?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers geïnteresseerd zijn in het kopen van aandelen tijdens een beursgang. Ten eerste kan het een kans zijn om aandelen te kopen tegen een lagere prijs dan wanneer het bedrijf al bekend is bij het grote publiek. Ten tweede kan het een kans zijn om te profiteren van de groei van het bedrijf, omdat het in staat zal zijn om meer kapitaal aan te trekken om zijn activiteiten uit te breiden. Ten slotte kan het een manier zijn om te investeren in een bedrijf dat u bewondert en waar u vertrouwen in heeft.

Aandeel kopen tijdens beursgang

Hoe werkt het proces van aandelen kopen tijdens een beursgang?

Het proces van aandelen kopen tijdens een beursgang verschilt niet veel van het kopen van aandelen op de secundaire markt. Het grootste verschil is dat u zich moet aanmelden om aandelen te kopen voordat ze beschikbaar zijn voor het grote publiek. Hier zijn de stappen die u moet volgen:

“Een aandeel kopen tijdens de beursgang is als het kopen van een kaartje voor een attractie die nog niet geopend is. Het kan een geweldige rit zijn, maar het kan ook een teleurstelling zijn.”

 1. Zoek uit welke bedrijven binnenkort een beursgang zullen maken. Dit kan worden gedaan door financiële nieuwsbronnen te volgen of door contact op te nemen met uw beleggingsadviseur.

 2. Zodra u een bedrijf heeft gevonden dat u interessant vindt, moet u zich aanmelden om aandelen te kopen. Dit kan worden gedaan via uw beleggingsadviseur of via het online platform van uw bank.

 3. U moet een prospectus ontvangen voordat u zich kunt aanmelden om aandelen te kopen. Dit is een document dat alle belangrijke informatie over het bedrijf bevat, zoals financiële informatie, risicofactoren en informatie over het managementteam.

 4. Nadat u zich heeft aangemeld om aandelen te kopen, krijgt u bericht wanneer de aandelen beschikbaar zijn voor aankoop. U moet dan uw aankoop doen via uw beleggingsadviseur of via het online platform van uw bank.

 5. Zodra u de aandelen heeft gekocht, worden ze toegevoegd aan uw effectenrekening en kunt u ze verhandelen op de secundaire markt.

Wat zijn de risico’s van het kopen van aandelen tijdens een beursgang?

Hoewel het kopen van aandelen tijdens een beursgang veel voordelen kan hebben, zijn er ook risico’s aan verbonden. Hier zijn enkele van de belangrijkste risico’s om in gedachten te houden:

 1. Beperkte informatie: Omdat het bedrijf nieuw is op de markt, is er beperkte informatie beschikbaar over de financiële prestaties en het managementteam van het bedrijf. Dit kan het moeilijk maken om een weloverwogen beslissing te nemen over het kopen van aandelen.

  Tijdens de beursgang van Facebook in 2012 kochten meer dan 500.000 mensen aandelen, waardoor het de grootste beursgang ooit werd voor een technologiebedrijf.

 2. Volatiliteit: Aandelen van bedrijven die net een beursgang hebben gemaakt, kunnen volatiel zijn. Dit betekent dat de aandelenkoers snel kan stijgen en dalen, wat kan leiden tot verliezen voor beleggers.

 3. Geen track record: Omdat het bedrijf nieuw is op de markt, is er geen track record om op te vertrouwen. Dit maakt het moeilijk om te voorspellen hoe het bedrijf in de toekomst zal presteren.

Hoe kunt u de risico’s verminderen?

Hoewel er risico’s zijn verbonden aan het kopen van aandelen tijdens een beursgang, zijn er manieren om deze risico’s te verminderen. Hier zijn enkele tips:

 1. Onderzoek het bedrijf grondig: Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf voordat u besluit om aandelen te kopen. Lees het prospectus zorgvuldig door en onderzoek het bedrijf online om te zien wat anderen te zeggen hebben.

 2. Begrijp de risico’s: Zorg ervoor dat u begrijpt welke risico’s verbonden zijn aan het kopen van aandelen tijdens een beursgang. Wees bereid om eventuele verliezen te dragen en zorg ervoor dat u uw portefeuille diversifieert om het risico te spreiden.

 3. Werk samen met een beleggingsadviseur: Een beleggingsadviseur kan u helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over uw beleggingen. Zorg ervoor dat u een adviseur kiest die ervaring heeft met beursgangen en die u kan helpen bij het onderzoeken van het bedrijf.

Beursgang investeer in aandelenmarkt

Wat zijn de voordelen van het kopen van aandelen tijdens een beursgang?

Naast de mogelijkheid om te profiteren van de groei van het bedrijf, zijn er andere voordelen verbonden aan het kopen van aandelen tijdens een beursgang. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Lagere prijs: Aandelen van bedrijven die net een beursgang hebben gemaakt, worden vaak verkocht tegen een lagere prijs dan wanneer het bedrijf al bekend is bij het grote publiek. Dit kan een kans bieden om aandelen te kopen tegen een lagere prijs dan wanneer u zou wachten tot het bedrijf al bekend is.

 2. Potentiële winst: Als het bedrijf succesvol is, kan het aandeel snel in waarde stijgen. Dit kan leiden tot aanzienlijke winsten voor beleggers die vroeg hebben geïnvesteerd.

 3. Betrokkenheid bij een nieuw bedrijf: Het kopen van aandelen tijdens een beursgang kan een gevoel van betrokkenheid bij het bedrijf geven. Dit kan een stimulans zijn om het bedrijf te volgen en te ondersteunen.

Hoeveel aandelen moet u kopen tijdens een beursgang?

Hoeveel aandelen u moet kopen tijdens een beursgang hangt af van uw beleggingsdoelstellingen en uw risicobereidheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 5% van uw totale beleggingsportefeuille te investeren in een enkel aandeel. Dit kan helpen om het risico te spreiden en uw portefeuille te beschermen tegen verliezen.

Hoe kunt u uw aandelen verkopen na een beursgang?

Zodra u aandelen heeft gekocht tijdens een beursgang, kunt u ze verhandelen op de secundaire markt. Dit kan worden gedaan via uw beleggingsadviseur of via het online platform van uw bank. Het is belangrijk om de aandelenkoers te volgen en te beslissen wanneer u wilt verkopen op basis van uw beleggingsdoelstellingen.

Aandeel kopen beursgang biedt mogelijkheden

Wat zijn enkele voorbeelden van succesvolle beursgangen?

Er zijn veel voorbeelden van succesvolle beursgangen. Hier zijn enkele van de meest opvallende:

 1. Google: In 2004 maakte Google een beursgang en verkocht het bedrijf aandelen voor $85 per stuk. Vandaag de dag wordt het aandeel verhandeld voor meer dan $1.000 per stuk.

 2. Facebook: In 2012 maakte Facebook een beursgang en verkocht het bedrijf aandelen voor $38 per stuk. Vandaag de dag wordt het aandeel verhandeld voor meer dan $300 per stuk.

 3. Alibaba: In 2014 maakte Alibaba een beursgang en verkocht het bedrijf aandelen voor $68 per stuk. Vandaag de dag wordt het aandeel verhandeld voor meer dan $200 per stuk.

Het kopen van aandelen tijdens een beursgang kan een spannende en potentieel lucratieve onderneming zijn. Maar het is ook belangrijk om de risico’s te begrijpen en uw due diligence te doen voordat u besluit om te investeren. Als u bereid bent om het risico te nemen en de tijd te nemen om het bedrijf grondig te onderzoeken, kan het kopen van aandelen tijdens een beursgang een slimme investering zijn.

Leave a Comment