Als je in Nederland belegt, moet je jaarlijks aangifte doen van je beleggingen. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over de beleggingsaangifte 2023. We gaan in op wie aangifte moet doen, welke gegevens je moet invullen en hoe je de aangifte indient. Daarnaast bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten en veranderingen voor de aangifte van 2023.
Wie moet aangifte doen?
Iedereen die in Nederland belegt, moet in principe aangifte doen van zijn of haar beleggingen. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Ook als je maar één belegging hebt, ben je verplicht om aangifte te doen. Het maakt hierbij niet uit of je winst of verlies hebt gemaakt met je beleggingen.
Welke gegevens moet je invullen?
Bij de beleggingsaangifte moet je verschillende gegevens invullen over je beleggingen. Zo moet je onder andere de waarde van je beleggingen opgeven op 1 januari van het betreffende jaar en op 31 december van het betreffende jaar. Daarnaast moet je ook de ontvangen rente, dividend en andere inkomsten uit je beleggingen opgeven.
Hoe dien je de aangifte in?
Je kunt de beleggingsaangifte op verschillende manieren indienen. De meest gebruikelijke manier is via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je kunt er ook voor kiezen om de aangifte op papier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst.
“Het is belangrijk om tijdig de beleggingsaangifte voor 2023 in te dienen om boetes en problemen met de Belastingdienst te voorkomen.”
Belangrijke aandachtspunten
Bij de beleggingsaangifte zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld altijd de juiste gegevens invullen en deze goed controleren voordat je de aangifte indient. Daarnaast moet je ook letten op de deadline voor het indienen van de aangifte. Deze is meestal op 1 mei van het jaar na het betreffende belastingjaar.
Veranderingen voor de aangifte van 2023
Voor de beleggingsaangifte van 2023 zijn er enkele veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren. Zo is het vanaf 2023 verplicht om ook de buitenlandse beleggingen op te geven in de aangifte. Daarnaast worden er strengere eisen gesteld aan de gegevens die je opgeeft over je beleggingen. Zo moeten deze gegevens bijvoorbeeld ook in overeenstemming zijn met de gegevens die je opgeeft bij je bank of beleggingsinstelling.
Beleggingsvrijstellingen
Als je belegt, kun je in aanmerking komen voor beleggingsvrijstellingen. Dit zijn bedragen die je mag aftrekken van de waarde van je beleggingen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn verschillende soorten beleggingsvrijstellingen, zoals de vrijstelling voor groene beleggingen en de vrijstelling voor spaar- en beleggingsrekeningen. Het is belangrijk om goed te kijken of je in aanmerking komt voor deze vrijstellingen en hoeveel je hiervan mag aftrekken.
Beleggingsaangifte 2023 is de eerste aangifte waarbij de nieuwe regels voor box 3 in werking treden, waardoor de belasting op vermogen anders wordt berekend dan voorheen.
Box 3
De beleggingsaangifte valt onder box 3 van de belastingaangifte. In box 3 geef je je vermogen op, zoals spaargeld, beleggingen en onroerend goed. Over dit vermogen betaal je belasting, ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. Het tarief van de vermogensrendementsheffing is afhankelijk van de hoogte van je vermogen.
Fiscaal partnerschap
Als je een fiscaal partner hebt, kun je ervoor kiezen om gezamenlijk aangifte te doen. Hierbij worden jullie vermogens samengevoegd en wordt er gekeken naar het gemiddelde vermogen. Dit kan voordelig zijn als de vermogens van jou en je partner erg verschillen. Daarnaast gelden er ook andere regels voor de beleggingsaangifte als je fiscaal partner hebt.
Beleggen in het buitenland
Als je belegt in het buitenland, moet je ook aangifte doen van deze beleggingen. Hierbij gelden wel andere regels dan bij beleggingen in Nederland. Zo moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de belastingregels in het betreffende land en eventuele verdragen tussen Nederland en het betreffende land.
Beleggen in cryptocurrencies
Als je belegt in cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, moet je ook aangifte doen van deze beleggingen. Cryptocurrencies worden namelijk gezien als vermogen en vallen dus onder box 3 van de belastingaangifte. Het is hierbij belangrijk om goed te kijken naar de waarde van je cryptocurrencies op 1 januari en 31 december van het betreffende jaar.
Beleggen via een beleggingsfonds
Als je belegt via een beleggingsfonds, hoef je niet zelf aangifte te doen van je beleggingen. Het beleggingsfonds doet namelijk zelf aangifte voor alle deelnemers. Wel moet je de waarde van je beleggingen in het beleggingsfonds opgeven in box 3 van de belastingaangifte.
Beleggen via een spaar- of beleggingshypotheek
Als je belegt via een spaar- of beleggingshypotheek, hoef je niet zelf aangifte te doen van je beleggingen. De hypotheekverstrekker doet namelijk zelf aangifte voor alle klanten. Wel moet je de waarde van je beleggingen opgeven in box 3 van de belastingaangifte.
Beleggen via een pensioenregeling
Als je belegt via een pensioenregeling, hoef je niet zelf aangifte te doen van je beleggingen. De pensioenverzekeraar doet namelijk zelf aangifte voor alle deelnemers. Wel moet je de waarde van je beleggingen opgeven in box 3 van de belastingaangifte.
Beleggen via een bankspaarrekening
Als je belegt via een bankspaarrekening, hoef je niet zelf aangifte te doen van je beleggingen. De bank doet namelijk zelf aangifte voor alle klanten. Wel moet je de waarde van je beleggingen opgeven in box 3 van de belastingaangifte.
Beleggen voor je pensioen
Als je belegt voor je pensioen, kun je gebruik maken van verschillende regelingen, zoals de lijfrenteregeling en de pensioenspaarregeling. Bij deze regelingen gelden er andere regels voor de belastingaangifte. Zo mag je bijvoorbeeld de premies die je hebt betaald aftrekken van je belastbare inkomen.
Belastingverdragen
Nederland heeft met verschillende landen belastingverdragen afgesloten. Hierin staan afspraken over welk land belasting mag heffen over bepaalde inkomsten en vermogensbestanddelen. Als je belegt in het buitenland, kan het dus zijn dat je te maken krijgt met deze belastingverdragen.
Hulp bij de beleggingsaangifte
Als je hulp nodig hebt bij het invullen van de beleggingsaangifte, kun je terecht bij verschillende instanties. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de Belastingdienst zelf, of bij een belastingadviseur. Ook zijn er verschillende online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het invullen van de aangifte.
De beleggingsaangifte is een belangrijk onderdeel van de belastingaangifte in Nederland. Het is belangrijk om hierbij goed op te letten en alle gegevens correct in te vullen. In deze gids hebben we besproken wie aangifte moet doen, welke gegevens je moet invullen en hoe je de aangifte indient. Ook hebben we enkele belangrijke aandachtspunten en veranderingen voor de aangifte van 2023 besproken.