Beleggen met minder dan 100 euro: slimme tips en trucs voor beginners

Beleggen kan een interessante manier zijn om je geld te laten groeien. Maar wat als je niet veel geld hebt om te investeren? Gelukkig hoef je niet per se honderden of duizenden euro’s te hebben om te starten met beleggen. In dit artikel bespreken we hoe je kan beleggen met minder dan 100 euro en wat de beste strategieën zijn.

Waarom zou je beleggen met minder dan 100 euro?

Beleggen met minder dan 100 euro kan een goed idee zijn als je:

  • Nog niet veel ervaring hebt met beleggen en eerst wil uitproberen of het iets voor jou is.
  • Niet veel geld kan investeren, bijvoorbeeld omdat je nog studeert of een laag inkomen hebt.
  • Je risico zo laag mogelijk wil houden.
  • Wil leren hoe je met weinig geld kan beleggen en zo je kennis en vaardigheden kan vergroten.

Wat zijn de risico’s van beleggen met minder dan 100 euro?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, ongeacht het bedrag dat je investeert. Maar als je met minder dan 100 euro belegt, zijn de risico’s wel groter dan wanneer je met meer geld belegt. Dit komt omdat:

Het is mogelijk om te beleggen met minder dan 100 euro door gebruik te maken van beleggingsapps en -platforms die lage instapbedragen hanteren.

  • Je minder spreiding kan aanbrengen in je portefeuille. Met minder geld kan je minder verschillende aandelen of fondsen kopen, waardoor je meer afhankelijk bent van de prestaties van enkele beleggingen.
  • Je meer last kan hebben van kosten. Als je bijvoorbeeld 10 euro belegt en je moet 5 euro aan transactiekosten betalen, dan is dat al 50% van je investering. Dit kan je rendement sterk beïnvloeden.
  • Je minder kan inspelen op marktbewegingen. Als je maar 50 euro hebt geïnvesteerd en de markt gaat sterk omhoog, dan zal je minder winst maken dan iemand die 500 euro heeft geïnvesteerd.

Beleggen met minder dan 100 euro

Welke beleggingsproducten zijn geschikt om met minder dan 100 euro te beleggen?

Als je met minder dan 100 euro wil beleggen, zijn er verschillende beleggingsproducten die geschikt zijn. We sommen ze hieronder op.

ETF’s

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het volgt meestal een bepaalde index, bijvoorbeeld de S&P 500 of de Eurostoxx 50. Door in een ETF te beleggen, kan je dus heel eenvoudig spreiding aanbrengen in je portefeuille. Bovendien zijn ETF’s vaak goedkoop en kan je ze al kopen vanaf enkele euro’s.

“Beleggen met minder dan 100 euro is een goede manier om te beginnen met het opbouwen van vermogen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven investeren, zelfs als het bedrag klein lijkt.”

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een collectieve belegging, waarbij het geld van verschillende beleggers wordt samengebracht en beheerd door een fondsbeheerder. Beleggingsfondsen beleggen vaak in een mix van aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten, waardoor je ook hier spreiding kan aanbrengen in je portefeuille. Het nadeel is dat beleggingsfondsen vaak hogere kosten hebben dan ETF’s.

Aandelen

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf die op de beurs verhandeld worden. Als je in een aandeel belegt, word je mede-eigenaar van dat bedrijf en deel je mee in de winst (of het verlies). Met minder dan 100 euro kan je uiteraard maar in enkele aandelen investeren, waardoor je risico hoger is dan bij ETF’s of beleggingsfondsen.

Obligaties

Een obligatie is een lening aan een bedrijf of overheid. Als je in een obligatie belegt, leen je dus eigenlijk geld uit en krijg je daarvoor een rente in ruil. Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen, maar bieden ook minder potentieel rendement.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier van beleggen, waarbij je rechtstreeks investeert in projecten of start-ups. Crowdfundingplatformen zoals Kickstarter of Indiegogo laten je toe om al vanaf enkele euro’s te investeren in innovatieve projecten. Het risico is echter hoog, want niet alle projecten halen hun doelstellingen of worden succesvol.

Cryptovaluta

Cryptovaluta zoals Bitcoin of Ethereum zijn digitale munten die op een gedecentraliseerd netwerk worden verhandeld. Het kan verleidelijk zijn om met weinig geld te beleggen in cryptovaluta, omdat de koersen soms snel en spectaculair stijgen. Maar de risico’s zijn ook groot, want de koersen kunnen even snel weer dalen. Bovendien zijn cryptovaluta nog steeds erg volatiel en onvoorspelbaar.

Welke strategieën kan je hanteren bij het beleggen met minder dan 100 euro?

Als je met minder dan 100 euro wil beleggen, zijn er enkele strategieën die je kan hanteren om je risico te beperken en je kansen op rendement te vergroten.

Spreid je beleggingen

Zoals we hierboven al vermeldden, is spreiding erg belangrijk als je met minder dan 100 euro belegt. Door in verschillende beleggingsproducten te investeren, kan je je risico spreiden en je kans op winst vergroten. Zorg er wel voor dat je niet te veel geld uitgeeft aan transactiekosten, want dat kan je rendement weer tenietdoen.

Kies voor ETF’s of beleggingsfondsen

ETF’s en beleggingsfondsen zijn bij uitstek geschikt voor wie met weinig geld wil beleggen. Ze bieden spreiding, zijn vaak goedkoop en je kan ze al kopen vanaf enkele euro’s. Bovendien hoef je niet veel kennis te hebben van individuele aandelen of obligaties, want het beheer gebeurt door professionals.

Beleg regelmatig

Als je met minder dan 100 euro belegt, kan het interessant zijn om regelmatig kleine bedragen te investeren. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand 25 euro beleggen in een ETF of beleggingsfonds. Door op die manier te beleggen, kan je profiteren van het zogenaamde ‘dollar cost averaging’-effect: je koopt dan meer aandelen als de koers laag staat en minder als de koers hoog staat.

Houd je kosten laag

Als je met weinig geld belegt, zijn kosten een belangrijke factor. Zorg er daarom voor dat je beleggingsproducten kiest met lage kosten, zoals ETF’s of beleggingsfondsen. Vermijd ook actief beheerde fondsen, want die hebben vaak hogere kosten dan passieve fondsen.

Beleg voor de lange termijn

Beleggen is geen korte-termijnspelletje. Als je met minder dan 100 euro belegt, is het daarom belangrijk om voor de lange termijn te beleggen. Door je beleggingen enkele jaren of zelfs decennia aan te houden, kan je profiteren van het rente-op-rente-effect en kan je rendement sterk groeien.

Wees geduldig

Beleggen vergt geduld. Als je met minder dan 100 euro belegt, zal je niet meteen rijk worden. Maar door geduldig te zijn en je beleggingen regelmatig op te volgen, kan je wel op lange termijn een mooi rendement behalen.

Beleggen met minder dan 100 euro is zeker mogelijk, maar het vergt wel enige voorbereiding en kennis. Door te kiezen voor geschikte beleggingsproducten zoals ETF’s of beleggingsfondsen, je beleggingen te spreiden en je kosten laag te houden, kan je je risico beperken en je kansen op rendement vergroten. Vergeet ook niet om geduldig te zijn en voor de lange termijn te beleggen.

Leave a Comment